Kiertuetunnelmia

Marraskuun ajan olemme kiertäneet esiintymässä ja opettamassa ympäri Varsinais-Suomea. Konsertteja on järjestetty muun muassa kouluissa, kirjastossa, kahvilassa ja erilaisissa juhla- ja jumppasaleissa. Olemme päässeet näkemään paljon ja tutustumaan uusiin ihmisiin.
Tässä blogikirjoituksessa haluan kertoa Salon taidetalon Veturitallin konsertista, jossa esiinnyimme marraskuun alussa 1.11.2013. Veturitallissa oli samanaikaisesti nuorena nukkuneen taiteilijan Ilkka Lammin näyttely. Roudatessamme soittimia ja äänentoistolaitteita näyttelytilaan kiinnitimme huomiomme hallin seiniä koristaviin tauluihin. Tunnistimme niissä jotain tuttua, perinteistä ja kansallisromanttista. Tavaroiden kantaminen paikoilleen kesti oletettua kauemmin. Pian alkoi myös selvitä nuoren taiteilijan tarina. Eteisestä kaikui taiteilijasta kertova kuunnelma.

Ilkka Lammi (9. helmikuuta 1976 – 24. kesäkuuta 2000) oli suomalainen taidemaalari, joka tuli ennen varhaista kuolemaansa tunnetuksi lahjakkaana ja tuotteliaana taiteilijana. Muiden poikien mennessä potkimaan jalkapalloa Lammi otti äitinsä mukaan lehtiön ja lähti metsään piirtämään. Hän ilmaisi mielellään itseään piirtämällä ja kiinnitti huomiota luonnon väreihin, valoon ja varjoihin. Hän piirsi kaikkea, mitä näki, kuvitti pieniä tarinoita, loi omia sarjakuva- ja fantasiahahmoja sekä ihaili suuria taiteilijoita.

Lammin alkutuotannon maalaustyyli oli realistinen, usein luontoaiheisiin keskittyvä. Hän harjoitteli paljon muun muassa veden, metsän ja lumen kuvaamista. Lammi ihaili varhaisnuoruudestaan lähtien 1800-luvun lopun maalaustaidetta, erityisesti Albert Edelfeltin ja Akseli Gallén-Kallelan maalauksia. Myöhemmin, taidon kehittyessä, hän loi omaleimaisen tavan kuvata ihmisiä abstraktissa ympäristössä.
Vuosina 1999 ja 2000 Ilkka Lammi löi itsensä läpi kuvataiteilijana ja debyyttinäyttelyssä työt ostettiin käsistä. Luonnon ohella ihminen oli hänen tärkein maalauskohteensa ja Lammen tuotannosta noin puolet onkin ihmiskuvia. Lammin lähipiiri osui usein siveltimen tielle, joko vapaaehtoisesti tai suostuteltuina, toisinaan huomaamattaankin. Lammi kuvasi omaiset ja opiskelutoverit tavallisesti arkisissa askareissa, kaunistelematta ja usein oikeaa ikäänsä vanhemman oloisina.
lkka Lammi kuoli juhannuspäivänä 2000. Hän sai aamu-uinnilla Porvoon Tervajärvellä aivoverenvuodon ja hukkui pelastusyrityksistä huolimatta.

Ilkka Lammin näyttely teki meihin kaikkiin muusikoihin vaikutuksen. Hänen tauluissaan sekä solistimme Vilman kappaleissa toistuvat samanlaiset aiheet ja teemat. Luonto, yhteinen historia, Kalevala – Akseli Gallén-Kallela. Lähipiiri ja arjen tavalliset asiat ovat päätyneet myös laulujemme aiheiksi. Kuollessaan Ilkka Lammi oli suunnilleen saman ikäinen kuin me olemme nyt.

Konserttiimme saapui sankoin joukoin väkeä vauvasta vaariin. Reetta oli leiponut pikkuleipiä usean pellillisen ja onneksi niitä riitti klementiinien ohella väliaikatarjoiluksi.

Ilkka Lammi ja menneisyyden kaiku –näyttely on avoinna Salossa
12.10.2013-5.1.2014 .

Lähteet: http://www.salontaidemuseo.fi/nayttelyt/tulevat/ilkkalammijamenneisyydenkaiku/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilkka_Lammi

http://www.salo.fi/kulttuuri/nayttelyt/23447.aspx

http://www.ilkka.fi/kulttuuri-ja-viihde/ilkka-nuorena-nukkunut-1.1189471

Viimeisimmät artikkelit